Escola Pia • Gandia.Real Colegio de Escuelas Pías. Novembre de 2020

La covid-19 i el botelló

Humboldt: En la Naturalesa tot està connectat

En parlar de la ingesta, consum i elaboració de l’alcohol comptem amb dos referents històrics i literaris. Un d’ells va ser la Llei Seca promulgada pel Congrés dels Estats Units i que va durar entre 1920 i 1933. Mai abans es va beure tant i mai abans van morir tantes persones pel control i distribució de les begudes alcohòliques. Les pàgines dels periòdics valencians es van omplir de paraules noves: “bar-room, bastender, bootlegger, derringers, gàngsters, gimlet, hijackers, hold-up, mixed-drinks”.

I el segon referent va ser “La Ruta Destroy” també coneguda com a “Ruta del Bacalao” que va tindre l’àrea metropolitana de València com a eix central, especialment la carretera CV-500 que enllaçava la ciutat amb Cullera, paral·lela la mar. La transició política i el buit existent sobre la legislació de les discoteques i l’oci nocturn va ser percebut pels empresaris i amb les ànsies de canvi, els excel·lents grups musicals valencians, el consum de drogues, els esteroides anabolitzants, la cocaïna, l’heroïna i els còctels en els quals es mesclaven diverses begudes i el resultat final va ser la mort de molts joves i la ruïna de moltes famílies.

Tant la Llei Seca com la “Ruta del Bacalao” van servir d’inspiració literària, així com d’estudis sociològics sobre l’oci i el negoci que suposa el control i distribució de drogues.
La covid i eL botelló

Les dues primeres dècades del segle XXI transcorrien amb les bregues habituals entre els polítics, una economia valenciana que esperava l’estiu i als turistes com a aigua de maig, la celebració de grans esdeveniments esportius, dues edicions de la Copa de l’Amèrica, la ruïnosa Fórmula 1, la corrupció enquistada en les institucions, i el poble entretingut amb el “pa et circenses”.

I va arribar la crisi i va caldre salvar a la banca. Va caure el Banc de València, i la pràctica totalitat de les Caixes d’Estalvis i el vaixell almirall: Bancaixa.

El canvi de signe polític en les institucions va suposar un baló d’oxigen per a una societat que veia com el Titanic s’enfonsava. Els botellons funcionaven a la perfecció. Els alumnes de les facultats, instituts i persones majors fugien i fugen de la realitat cada set dies. I va vindre el mes de març de 2020, i va començar el malson.

El fracàs o l’èxit, la quotidiana realitat, la falta d’expectatives, les imatges d’un món estripat per les tragèdies individuals i col·lectives, la falta d’una integració, el desig de cridar l’atenció com siga, el “postureo”, les xarxes socials, tot això està darrere de les generacions que busquen i han buscat en l’alcohol el que ens els dóna la vida. Shakespeare va escriure: “l’alcohol augmenta el desig però debilita les facultats”. Aquesta podria ser una de les conclusions. La impossibilitat de trobar un món feliç em transporta a l’alcohol on trobaré el que em falta.

educació en valors

L’Associació Valenciana de lluita contra el càncer comunicava el 14 d’octubre que enguany a Espanya moriran prop de 40.000 persones per la Covid-19, i 100.000 ho serien pel càncer que provoca el tabac i l’alcohol. Un xifra que hauria de fer-nos veure la tremenda càrrega social que això suposa i l’enorme cost laboral que deixen les malalties que ocasiona la ingesta incontrolada d’alcohol.

Probablement caldrà treballar en el camp dels valors i de l’ètica per a mitigar els efectes d’una malaltia que forma part de la nostra història. No obstant això, pensem que és la societat de consum la que en última instància està darrere d’aquesta carrera sense seny que ens condueix cap a la inconsciència i la paralització. I el més dur: som vulnerable i per partida doble: alcohol i COVID-19, el còctel perfecte per a parlar de llibertat de fer el que em done la gana, fins i tot si amb això expose la meua vida i la dels meus.

La solució

La solució no és prohibir l’alcohol. La solució està en l’educació, la família, la persona com a protagonista de la història. Fa uns anys es va proposar una assignatura anomenada Educació per a la Ciutadania, un primer pas tallat d’arrel pels dogmàtics en possessió de la veritat des de la creació del món. Controlar i minimitzar els estralls de l’alcohol ens competeix a tots. L’escola, les universitats, els mitjans de comunicació, la classe empresarial, els sindicats, els polítics, la classe mèdica, els educadors socials i cadascun dels lectors d’aquest text. Apel·lem doncs a la responsabilitat col·lectiva. En aquests moments històrics per a la humanitat, enfrontada a un enemic invisible, cal utilitzar la raó i l’esperança en la condició humana. La COVID-19 i els botellons són l’autopista que ens condueix al dol. I això no ho podem admetre, volem viure amb el cap alt. El futur és nostre i l’hem d’escriure nosaltres. El naturalista i il·lustrat Alejandro Von Humboldt, 1769-1856, va escriure: “quan danyem la naturalesa ella ens envia missatges”.

Recaredo Agulló Albuixech Doctor en filologia, atleta, autor del diccionari Espanya de termes esportius

oplus_2
oplus_2